информация за автомобили,мнения,разход,впечатления
Онлайн: 83 Начало | Проблеми | Виж мненията | Напиши мнение | Сервизи | Магазини | Ресурси |

Виж още мнения за VW POLO 

Мнение за VW POLO 1.1


Марка : Vw
Модел : Polo
Година: 1988 г.
Двигател: 1.1 л.
Гориво  : бензинов
Мощност : 45 к.с.
Километри: 139'000 км.
От тях мои: 10'000 км.
Купе: Купе

емил, 33г, 180см, 82кг
emils@abv.bg
Написано на: 2004-09-01 13:31:56
последно редактирано на :2004-09-01 13:31:56
последно четено на: 2017-07-24 21:15:31

Aвтора оценява колата си с 6 :
Читателите оценяват това мнение с 7.2: (4663 прегледа / 91 гласувания)

Автомобилът е мой личен.             ЖИВА КАМЕРА

Купих колата като втора употреба преди 1 година. Сега, когато пиша мнението за Vw Polo колата е на 139'000км, от които аз съм направил(a) 10'000 км. Преди купуването на тази кола се имаха предвид като алтернативни варианти и Форд Фиеста, Опел Кадет, Пежо 205, 309. Карам описания автомобил целогодишно. Колата е с предно предаване и ръчна скоростна кутия.

Основните ми изисквания към един автомобил са:

Компактен, здрав, икономичен

Причини, поради които купих точно VW POLO :

Гореизброените

Подробности за конкретния автомобил Vw Polo:
Купе: Купе Двигател: бензинов
Впечатления за купето на VW POLO :
Не може да се каже, че такъв малък автомобил има комфорт, още повече, че този модел на Фолксваген е известен с пословичната си пестеливост в обзавеждането. Все пак нищо от най-необходимите неща не лисва и нищо не е излишно. Тази кола е измислена за самотни домакини, които се придвижват в града и поради тази причина пространството на задната седалка е символично – по-скоро за деца. Използваните материали са здрави, пластмасата не скърца, но корите на вратите са се разтропали. Видимост има само към скоростомера и датчиците за температура, гориво и т. н., а копчетата по таблото се закриват от волана. Видимостта от купето е добра, поради сравнително по-изправените стъкла. Фаровете осветяват добре, чистачките също се справят, дори в по-голям дъжд. Виж, багажникът е повече от малък – тип “голяма жабка” :) А 30-литровата газова бутилка го запълва така, че в него остава място за 2 пазарски чанти...
Впечатления за двигателя/трансмисията, мощност, еластичност, разход на гориво на VW POLO
Двигателят е маломощен и се ускорява трудно, особено на 3 и 4 скорост. Това създава проблеми при изпреварване, но автомобилът все пак е за градски условия. Моторът работи тихо и равномерно, шумът идва най-вече от пробитото гърне. От време на време потракват клапаните, но това се случва често при тази марка. Използвам масло “Арал” – нека да поглезим малко старото магаре. Имах проблем със скоростната кутия, появили се бяха шупли и маслото изтече на магистралата на връх Нова година. Смених кутията срещу 200 лв. от които 60 лв. за труд. С новата кутия нямам проблеми, скоростите се включват лесно, но има известен шум (виене) особено на първа предавка, който се отстранявал с някакви добавки към маслото. Разходът на гориво е 10 л. газ и 7-8 л. бензин - на градско, а на дълъг път – 7-8 л. при скорост около 90-100 км/ч. Между другото, над тази скорост колата става доста шумна отвътре – шумът идва от двигателя, който влиза в обороти, заради липсата на 5-та предавка, от уплътненията и лошата аеродинамика.
Впечатления за управлението/окачването, стабилност, возия на VW POLO :
Воланът се върти изключително тежко (особено на място) за автомобил, който тежи около 700 кг. Маневреността е под всякаква критика, често не ми достига платно от 10 метра, за да направя обратен завой. Окачването е доста твърдо, но така е при Фолксваген и особено при малките модели. Окачването по начало е замислено като здраво, но проблем са калпавите резервни части! Автомобилът не е устойчив в завой, особено при по-висока скорост, но причина за това са изпусналите амортисьори. Използвам гуми 155/70/13, като през зимата слагам зимни гуми отпред със същият размер. Малко са нисички и колата опира понякога отдолу, но така поне се коригира донякъде неустойчивостта на автомобила.
Основни недостатъци на VW POLO :
Това че е стар :) Най-големият недостатък са калпавите части и некъдърните майстори! Поне три пъти съм правил ремонт на ремонта...
Основни предимства на VW POLO :
Здрав, икономичен, надежден, побира се навсякъде.
Особености при поддръжката на VW POLO :
Наложи се да сменя шарнир на 5000 км.! Лошото е и това, че шарнирите са отливани, заедно с носачите и това 30 см. парче желязо струва между 40 и 50 лв. Сменил съм още гарнитура на главата – 24 лв., десен накрайник на кормилна щанга – 16 лв., гарнитура на клапаните – 12 лв., защото ми протече маслото и това съсипа алтернатора, който също ремонтирах срещу 50 лв. Проблемни са гумените съединения и радиатора, които изпускат и колата трудно сгрява, особено през зимата. Най-голямото предимство е двигателят – тих, здрав, без проблеми. Правил съм и други текущи ремонти, предвид напредналата възраст на возилото, също и обичайните консумативи.
Бих желал следващата ми кола да бъде: Друг модел на VW

Можете да оцените това мнение за Vw Polo - до колко то Ви е било полезно, дава ли качествена информация за коментираният автомобил, намирате ли го за изчерпателно. Моля съобразявайте се с факта, че ОЦЕНЯВАТЕ МНЕНИЕТО, А НЕ КОЛАТА!

Оценяването става като изберете оценка за мнението във формата отдолу и натиснете бутона [Гласувай]. Системата е десетобална, като ниските оценки са лоши, а високите добри.
Убийте автора «
» Отлично        
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
 

Виж още мнения за VW POLO 
© avtomobili.info 2004- 2017 Find us on Google+ За реклама   Контакт